Een zonnebril op sterkte uitkiezen: waar moet u op letten?

Draagt u in de zomer altijd een overzetbril of een zonnebril die niet op sterkte is, met alle ongemakken van dien? Dan is het tijd om te kiezen voor een zonnebril op sterkte. Zo slaat u twee vliegen in één klap! U kunt op de juiste sterkte blijven kijken en uw ogen worden beschermd tegen de zon. In dit artikel vertellen we u graag waar u op moet letten wanneer u een zonnebril op sterkte gaat uitkiezen. 

Glazen kiezen van uw zonnebril op sterkte

Het belangrijkste onderdeel van een zonnebril op sterkte zijn natuurlijk de glazen. Een zonnebril is, net als een gewone bril, te maken op iedere gewenste sterkte. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale glazen. Denk bijvoorbeeld aan bifocale of multifocale glazen. Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor een zonnebril die ook meteen een leesbril is, bijvoorbeeld wanneer u graag in het zonnetje een boek leest. Over multifunctioneel gesproken; kijk ook eens naar de mogelijkheden van meekleurende glazen. Deze glazen worden donkerder wanneer u in de zon staat en lichter wanneer u weer naar binnen gaat. Zo hoeft u niet de hele dag te wisselen tussen uw bril en zonnebril!

UV bescherming van een zonnebril op sterkte

Het is natuurlijk belangrijk dat de zonnebril op de juiste sterkte is en speciaal gemaakt is voor uw eventuele oogafwijkingen. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat de zonnebril uw ogen goed beschermt tegen UV-straling. Kies voor een zonnebril op basis van de Europese normen. U kunt deze brillen herkennen door het CE-kenteken. Deze brillen komen in vijf categorieën:

  • 0: geeft geen bescherming en kan gebruikt worden bij bewolkt weer of binnen
  • 1: kan gebruikt worden bij matig licht
  • 2: kan gebruikt worden bij mooi weer
  • 3: is bedoeld voor hevig licht, bijvoorbeeld op zee of in de bergen
  • 4: voor extreem hevig licht, zoals in het hooggebergte of op wintersport. Deze categorie mag niet gedragen worden bij het besturen van een voertuig.

Gekleurde glazen voor uw zonnebril op sterkte

Naast de sterkte en het gehalte van UV-bescherming, zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor gekleurde glazen. Grijze en bruine glazen komen het meest voor, maar er zijn nog meer kleuren die gebruikt worden.

  • Gele glazen reduceren het blauwe licht. Het zorgt voor verscherping van het zicht met vervormt de kleuren wel. 
  • Groene glazen filteren een deel van het blauwe licht en verminderen de verblinding. Hierdoor ziet u een duidelijk contrast tussen verschillende objecten
  • Roze glazen zijn ideaal voor watersport omdat deze een goed contrast bieden voor objecten tegen blauwe of groene ondergronden. 

Advies nodig voor het kiezen van een zonnebril op sterkte? 

Zoals u al wel kunt lezen, zijn de mogelijkheden eindeloos als het aankomt op het kiezen van een zonnebril op sterkte. Wanneer u er niet helemaal uitkomt of graag advies krijgt over de juiste zonnebril op sterkte voor u, bent u bij B-Optics in Etten-Leur van harte welkom. We adviseren u graag!