Maandlenzen te lang dragen: dit zijn de gevolgen

Wanneer u gekozen heeft voor maandlenzen, heeft u dat natuurlijk gedaan om de vele voordelen. Ze laten meer zuurstof door, u kunt ermee slapen en u hoeft natuurlijk minder lenzen aan te schaffen. Een nadeel van het dragen van maandlenzen laat zich vooral zien in ons drukke leven; er wordt nogal eens vergeten om ze te wisselen en zo komt het voor dat de maandlenzen te lang gedragen worden. Wat daar de gevolgen van zijn, leest u in dit artikel. 

Oeps, vergeten!

Wanneer u daglenzen draagt, weet u dat deze elke dag vervangen moeten worden. Dat zit op een gegeven moment in uw routine, net als tandenpoetsen. Daarom worden daglenzen ook een stuk minder vaak te lang gedragen. Bij maandlenzen ligt dat anders. Omdat deze maar elke maand vervangen hoeven te worden, wordt het geen routine. Zo vergeet u makkelijk hoe lang u deze lenzen eigenlijk al draagt en wanneer ze vervangen moeten worden. En u zal net zien dat wanneer u eraan denkt, u geen voorraad meer heeft. 

Wat gebeurt er wanneer u uw maandlenzen te lang in heeft? 

Maandlenzen zijn er speciaal voor ontworpen om een maand lang in uw ogen te blijven. Uiteraard moeten deze wel elke dag uitgedaan worden. Hoe langer u de lenzen in houdt, des te meer vervuiling er ontstaat en des te minder zuurstof de lens doorlaat. De kwaliteit gaat achteruit. Het achteruitgaan van de kwaliteit van de maandlenzen door het te lang dragen kan de volgende gevolgen met zich meebrengen: 

  • Er groeien nieuwe bloedvaten in het hoornvlies, wat ook wel vascularisatie genoemd wordt. Deze bloedvaten zijn heel dun en kwetsbaar en kunnen de mogelijke problemen met zich meebrengen. 
  • U kan sneller last krijgen van branderige, rode en droge ogen doordat er minder zuurstof door de lenzen heen komt. Hierdoor kan ook uw hoornvlies opzwellen en kunnen er ernstige complicaties ontstaan. 
  • Er ontstaan te veel afzettingen op de lens, die schadelijk kunnen zijn voor uw oog. 

Wat te doen wanneer u de maandlenzen te lang in heeft gehad? 

Oeps, u komt erachter dat u de lenzen al meer dan een maand gebruikt. Wat nu? Als u de lenzen 1 dag te lang in heeft betekent dat niet dat u de lenzen niet langer kan laten zitten. Om het gemakkelijker te maken is het beste om 1 vaste dag uw lenzen te verwisselen. Denk hierbij aan de eerste van de maand. Bent u toch in de fout gegaan? Het komt vaak voor dat u het bijvoorbeeld niet merkt dat uw hoornvlies aan het opzwellen is, maar dat betekent niet dat het niet gaande en schadelijk is. Wanneer u merkt dat u de lenzen al veel langer dan 1 maand in gebruik heeft, moet u het volgende doen: 

  • Doe de lenzen zo snel mogelijk uit, direct wanneer u thuis bent. 
  • Laat de ogen rusten en doe de volgende dag nieuwe lenzen in
  • Wanneer u toch last krijgt van droge ogen, bloedvaten in het hoornvlies of zwelling van het hoornvlies, neemt u meteen contact op met een arts. 

Voorkomen dat u de maandlenzen te lang zal dragen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen dus het is belangrijk dat u voorkomt dat u de maandlenzen te lang zal dragen. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Het helpt door een herinnering in uw telefoon te zetten bijvoorbeeld. Zet de herinnering dan op een bepaald tijdstip waarvan u zeker weet dat u thuis bent, zodat u de lenzen kan verwisselen. Wanneer het te vaak misgaat, is het misschien toch slim om over te schakelen naar daglenzen. U kunt hierover advies vragen aan uw opticien. B-Optics in Etten-Leur staat voor u klaar en adviseert u graag!