Wat is beter: lenzen of een bril?

Wanneer u ontdekt heeft dat u zichtproblemen heeft, staat u voor de keuze of u lenzen of een bril neemt. Of misschien draagt u al jaren een bril en vraagt u zich af of lenzen toch geen betere keuze zijn. Of juist andersom! Wat nu echt beter is, is natuurlijk per persoon afhankelijk. Wij zetten graag de voor- en nadelen van lenzen en brillen op een rijtje zodat u een keuze kan maken. Natuurlijk bent u bij ons ook van harte welkom voor een persoonlijk en professioneel advies. 

Voordelen van een bril

Een van de grootste voordelen van de bril is het gemak. U heeft niet te maken met hygiënevoorschriften, lenzenbakjes en nieuwe lenzen hoeven kopen. U kunt de bril op en af zetten wanneer u dat wil. Daarnaast hebben brillen nog meer voordelen: 

  • Een bril geeft uw ogen meer rust dan lenzen. Wanneer u veel binnen zit en bijvoorbeeld op kantoor werkt, kunt u snel last krijgen van droge en geïrriteerde ogen met lenzen. Met een bril heeft u daar geen last van. 
  • Wanneer u een oogafwijking heeft waar u niet constant last van heeft, bijvoorbeeld wanneer u alleen problemen heeft bij het lezen, autorijden of computeren, kunt u een bril natuurlijk enkel opzetten wanneer u deze nodig heeft. Met lenzen wordt dat een stuk lastiger. 
  • Wanneer u zowel moeite heeft met ver weg en dichtbij kijken, kiest u voor een multifocale bril. Er bestaan ook multifocale lenzen, maar daar raakt u een stuk minder snel aan gewend. 
  • Met een bril kunt u laten zien wie u bent! Een montuur kan er daarnaast ook voor zorgen dat uw gezicht beter uitkomt.
  • Op de lange termijn is een bril vaak goedkoper dan lenzen. Lenzen moeten natuurlijk regelmatig vervangen worden en daarnaast zijn er bij lenzen vaker oogcontroles nodig.

Voordelen van lenzen

Hierboven leest u niet alleen de voordelen van de bril, maar eigenlijk ook meteen de nadelen van lenzen. Natuurlijk hebben lenzen ook zo hun voordelen, wat dan weer ten nadele komt van de bril. Lenzen hebben bijvoorbeeld de volgende voordelen: 

  • Lenzen zitten op het oog waardoor er geen overbruggingsafstand is. Bij sterke oogafwijkingen worden daarom vaak eerder lenzen aangeraden. 
  • Wanneer u lenzen draagt, heeft u geen last van een beperking in het gezichtsveld. Bij een bril kijkt u natuurlijk tegen randen aan. 
  • En dan een van de grootste voordelen van lenzen: u ziet ze niet! Hierdoor zijn er geen beperkingen in het gezicht en kunt u bijvoorbeeld elke zonnebril op die u maar wil
  • Er zijn zelfs lenzen die u overdag niet in doet! U draagt ze ‘s nachts en dan corrigeren ze uw ogen. Ideaal!
  • Lenzen zijn vaak erg praktisch voor mensen die veel sporten. Niets op uw gezicht wat van uw neus afglijdt of wat beslaat bij temperatuursverschillen!

Ga voor de combinatie: een bril én lenzen!

Maar wie zegt dat u moet kiezen tussen een bril of lenzen? Wij adviseren dit altijd gewoon te combineren! Zo kunt u een bril opzetten wanneer u wil en bijvoorbeeld wanneer u gaat sporten lenzen in doen. U kiest dan voor daglenzen zodat u elke dag zelf kan beslissen of u een bril op zet of lenzen in doet. Zo profiteert u van beide voordelen wanneer het u het best uitkomt!