Heb ik een bril nodig?

Vraagt u zich wel eens af of u misschien een bril nodig heeft? Het kan inderdaad lastig zijn om dit zelf te bepalen want wanneer uw zicht achteruit gaat, gaat dit natuurlijk geleidelijk. Hierdoor valt het minder snel op. Mensen om u heen merken vaak eerder dat u niet meer goed zicht en misschien een bril nodig heeft, dan u zelf. Wij vertellen u graag wanneer u echt een bril nodig heeft. U leest er meer over in dit artikel. 

Wanneer heb je een bril nodig? 

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt merken dat u een bril nodig heeft. Dit zijn de manieren waarop u bepaalde symptomen kunt herkennen: 

  • U gaat wazig zien. Dit gaat natuurlijk ook geleidelijk en zal u daarom niet van de ene op de andere dag herkennen. Merkt u vaak dat anderen u op straat eerder herkennen dan andersom? Of ziet u de letters op een verkeers- of straatbord niet meer of hebben de bomen geen afzonderlijke blaadjes meer? Dan weet u dat u waziger bent gaan zien en kan dit een teken zijn dat u wellicht een bril nodig heeft. 
  • Heeft u steeds meer moeite met het lezen van ondertiteling op de tv? Of moet u een boek of krant steeds verder van u weg houden om het te kunnen lezen? Kunt u ook steeds moeilijker lezen wanneer de ruimte donkerder wordt? Dit kan erop wijzen dat u minder goed ziet. Een indirect gevolg is dat u last krijgt van uw rug of nek doordat u steeds naar voren of achteren moet leunen om iets te kunnen lezen. 
  • Mensen die minder goed kunnen zien, krijgen al snel last van hoofdpijn, branderig en vermoeide ogen. Wanneer u minder goed ziet, moeten uw ogen en hersenen namelijk extra inspanning leveren en daar kunt u hoofdpijn van krijgen.  

Hoe weet ik nu of ik een bril nodig heb? 

Wanneer u één of meer van bovenstaande symptomen herkent, is het altijd verstandig om langs de opticien te gaan. U kunt dan een oogmeting laten doen en dan weet u snel genoeg of u een bril nodig heeft. Tijdens een oogmeting wordt de gezondheid van uw ogen gecontroleerd of wordt er ook gecontroleerd of u wellicht een oogafwijking heeft. Op basis hiervan krijgt u persoonlijk advies, ook over het montuur wat het beste bij u past. 

Heb ik een leesbril nodig?

Vraagt u zich af of u misschien enkel een leesbril nodig heeft? Vaak merkt u al snel wanneer u kleine letters niet goed meer kan lezen. Een boek of krant moet dan steeds verder op afstand gehouden worden. Ook kunt u merken dat u bijvoorbeeld meer licht nodig heeft om goed te kunnen lezen. Moeie ogen en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn, maar zijn ook symptomen waar u dit aan kan herkennen. Vaak gebeurt dit vanaf het 40e levensjaar. Bij iedereen neemt het vermogen tot schepstellen van het oog vanaf die leeftijd af en wordt lezen dus moeilijker. Wanneer u merkt dat u hier last van krijgt, kunt het beste langsgaan bij de opticien om een leesbril uit te kiezen. 

Hoe weet ik of ik een bril nodig heb? Laat het testen!

Er is natuurlijk maar één manier om erachter te komen of u een bril nodig heeft. Dat is door naar de opticien te gaan en een oogmeting te laten doen! Wacht hier niet te lang mee, u zal merken hoeveel fijner het leven is wanneer u weer goed kan zien. U bent van harte welkom bij B-Optics in Etten-Leur om een oogmeting te laten doen en u over de juiste bril te laten adviseren.