Wanneer zijn lenzen een goede keuze?

Draagt u al een tijdje een bril en bent u benieuwd naar de mogelijkheden die contactlenzen u bieden? Vraagt u zich af of het in uw geval wel mogelijk is om contactlenzen te dragen? Of heeft u misschien een kind dat een bril heeft en waarvoor het misschien makkelijker zou zijn als hij of zij lenzen zou dragen, maar vraagt u zich af of dit op jonge leeftijd wel mogelijk is? In dit artikel leest u er alles over. 

Vanaf welke leeftijd zijn lenzen geschikt? 

Wanneer jonge kinderen niet goed kunnen zien, krijgen ze in eerste instantie een bril. Kinderen gedragen zich vaak onberekenbaar en onbezonnen en dan is een stevige bril de beste optie. Maar wanneer je kind wat ouder wordt en bijvoorbeeld ook sporten gaat beoefenen, kan zo maar ineens de vraag komen of hij of zij geen lenzen mag. Maar vanaf welke leeftijd zijn lenzen eigenlijk geschikt? Wanneer we puur naar de ontwikkeling van het oog kijken, kan dat vanaf een leeftijd van 8 jaar.

Wat nog veel belangrijker is dan de leeftijd, is de verantwoordelijkheid van uw kind. Lenzen dragen betekent dat deze elke dag in en uit gedaan moeten worden en schoongemaakt moeten worden. Lenzen en ogen zijn kwetsbaar en wanneer hier niet zorgvuldig en hygiënisch mee omgegaan wordt, kan dit problemen veroorzaken. De leeftijd waarop een kind hier klaar voor is, verschilt natuurlijk per kind. Om dit te testen, kunt u uw kind elke avond en ochtend een taak geven om zelf te doen, zonder dat u uw kind daaraan herinnert, zoals tandenpoetsen. Wanneer dat goed gaat, kunt u de overstap maken naar lenzen. 

Lenzen en oogafwijkingen

Ziet u niet alleen slechter, maar heeft u ook een bepaalde oogafwijking? Dan vraagt u zich misschien af of en wanneer u dan lenzen kan dragen. Helaas zijn lenzen niet voor iedereen. Om hier zeker van te zijn is het dus verstandig dit eerst te laten testen. We behandelen de meest voorkomende oogafwijkingen: 

  • U kunt ook lenzen dragen wanneer u astigmatisme heeft. Hierbij is het hoornvlies ongelijk gevormd waardoor uw netvlies het beeld niet scherp kan stellen en u wazig ziet. De oplossing hiervoor zijn torische lenzen. 
  • Dat geldt ook voor een cilinderafwijking, oftewel astigmatisme. Ook hiervoor kunt u het beste kiezen voor torische lenzen. 
  • Heeft u nu een multifocale bril omdat u zowel ver weg als dichtbij slecht ziet? Dan bent u wellicht in de veronderstelling dat het voor u niet mogelijk is om lenzen te dragen. Niets is echter minder waar, want er bestaan ook multifocale lenzen! 

De voordelen van lenzen

Lenzen bieden u verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is dat het u meer vrijheid geeft. Een bril kan bijvoorbeeld in de weg zitten bij het sporten en bewegen. Of niet bij uw outfit van de dag passen. Daar heeft u met lenzen natuurlijk geen last van. Daarnaast beslaan lenzen niet en heeft u geen last van weersomstandigheden. Ook heeft u een brede gezichtsveld bij lenzen, gezien ze de volledige bolling van uw oog volgen. 

Wanneer kiest u dus voor contactlenzen? 

De belangrijkste reden om te kiezen voor contactlenzen is wanneer u ongemakken ervaart bij het dragen van een bril. In principe kan iedereen lenzen dragen, zolang er maar voorzichtig mee omgegaan wordt en de hygiëne gewaarborgd wordt. Bij B-Optics Brillen en Contactlenzen in Etten-Leur kunt u natuurlijk ook terecht voor contactlenzen. Wanneer u daar vragen over heeft of advies nodig heeft, staan wij voor u klaar!